Gården

Om gården

 

 

 

Jordgubbsodlingen

 

Jordgubbsodlingen består i dagsläget av ca 3 ha som vi kommer plocka på 2018.

 

Vi har inriktat oss på att odla sorter som smakar gott! Det finns mängder med sorter på marknaden idag. Tyvärr har de flesta dålig smak men de är tåliga för att klara långa transporter ut till butiker.

 

De sorterna vi har är Korona, Polka, Sonata och Faith. De är lite mer svårodlade men smakar fantastiskt gott, var och en med sin karaktär. De mognar lite olika tid, vilket innebär att det inte är säkert att vi har alla sorter alla dagar vi har öppet.

 

Övrig verksamhet

 

Gårdens andra inriktning är spannmålsodling. Vi odlar ca 200 ha åker och producerar bl.a. korn till öltillverkning, vete till vetemjöl, havre till havregryn, raps till rapsolja och åkerbönor tilldjurfoder.

 

Värpeby

 

Namnet Värpeby förknippas lätt till ägg och höns. Det har dock aldrig funnits höns på gården, förutom ett antal för självhushållning. Namnet kommer från ordet varpe, vilket i sin tur betyder sten. Vid Värpeby finns nämligen Västmanlands största bronsåldersgrav, 35 m i omkrets och 5 m hög. Värt ett besök i sig! Värpeby ligger ca 3 km från jordgubbsodlingen.

 

Värpeby som ligger 3 km från jordgubbslandet.